Skoči na vsebino
Gumb išči
Zapri iskalnik
3. junij 2024

Stališča in mnenja, ki jih je sprejela Evropska komisija.  

73b564e18227ae06e35df87b9e0e969b.jpg

1. Svet EU je danes sprejel uredbo o znatnem zvišanju carin na uvoz nekaterih izdelkov iz Rusije in Belorusije v EU. 

Nove tarife so namenjene preprečevanju destabilizacije trga v EU, zaščiti kmetijske skupnosti EU in prekinitvi tokov prihodkov, s katerimi bi se lahko financirala sedanja ruska vojna agresija proti Ukrajini. Uredba je odziv na vlogo Rusije kot svetovne izvoznice žita in njeno uporabo izvoza hrane kot geopolitičnega orodja. 

»Z uredbo višjih tarif sprejemamo odločne ukrepe, da bi preprečili destabilizacijo našega kmetijskega sektorja zaradi ruskega uvoza, hkrati pa zaščitili, da ukrajinski izvoz ne bi bil napačno označen kot ruski. To podporo bomo ohranili, dokler bo potrebno. Tudi naša zavezanost svetovni prehranski varnosti ostaja neomajno in zagotavlja, da ti ukrepi ne bodo negativno vplivali na države v razvoju,« je pojasnil izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_24_3023

 

2. Evropska komisija je danes sprejela sporočilo, v katerem je pojasnila uporabo višje sile in izjemnih okoliščin v kmetijskem sektorju EU v primeru nepredvidljivih in ekstremnih vremenskih dogodkov. 

Pojem višje sile kmetom, ki zaradi izjemnih in nepredvidljivih dogodkov zunaj njihovega nadzora (kot so hude suše ali poplave), niso mogli izpolniti vseh zahtev skupne kmetijske politike (SKP), omogoča, da ne izgubijo podpore SKP.

Današnje sporočilo pojasnjuje, da se lahko višja sila uporablja za vse kmete, ki delajo na razmejenem območju, ki so ga prizadele hude in nepredvidljive naravne nesreče ali meteorološki dogodki. To pomeni, da kmetom, ki se nahajajo na prizadetem območju, ne bo treba izpolniti posameznih zahtevkov ali predložiti dokazil o izpolnjevanju pogojev višje sile. V sporočilu so določeni pogoji za domnevo, da za vse kmete, ki se nahajajo na območju, velja višja sila.

To razširjeno področje uporabe bo zmanjšalo upravno breme za kmete in nacionalne organe ter tako olajšalo hiter odziv držav članic.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_24_2981

 

3. Letos je program Erasmus+ dosegel mejnik z več kot 15 milijoni udeležencev od leta 1987. Ob tej priložnosti je Komisija danes začela pobudo, ki omogoča enostaven dostop do informacij o programu Erasmus+. 

Študenti, učitelji, raziskovalci, novinarji in vsi, ki se za to zanimajo, lahko zdaj interaktivno in enostavno dostopajo do številnih zbirnih statističnih podatkov za obdobje 2014–2020. Na voljo so tudi vizualna predstavitev tokov mobilnosti iz ene države in številne druge zanimive informacije o tem vodilnem programu EU na spletišču Erasmus+. 

Program Erasmus+ se je od uvedbe leta 1987 znatno povečal, njegovo področje uporabe pa se je razširilo na različne sektorje in dejavnosti. Podpira mobilnost, nadnacionalno sodelovanje in dejavnosti politike na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa v Evropi. Čedalje bolj gleda tudi onkraj Evrope. Milijoni ljudi iz različnih okolij so imeli koristi od številnih priložnosti za učenje, ki jih ponuja program, kar jim daje edinstveno izkušnjo in jim omogoča, da svoj osebni in poklicni razvoj dvignejo na višjo raven.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_24_3023