print

Reportaža zaključnega dogodka projekta sodelovanja LAS "ITP zeliščarske dediščine"

INTEGRALNI TURISTIČNI PRODUKT ZELIŠČARSKE DEDIŠČINE

Operacija sodelovanja LAS

logotip LAS V objemu sonca

Naravna in kulturna dediščina zeliščarstva je v Sloveniji precej pestra in bogata, ampak zaradi slabe povezanosti med zeliščarji se potenciali za celovit gospodarski, okoljski in socialni prostor ne morejo popolnoma razviti. Zaradi vse večjega zanimanje in povpraševanje po zeliščnih produktih in vsebinah tako doma kot po svetu, se je naš LAS V objemu sonca, ki deluje na področju razvoja podeželja in manjših urbanih središč, povezal z drugimi lokalnimi akcijskimi skupinami v Sloveniji; LAS Raznolikost podeželja, LAS Zgornje Savinske in Šaleške doline, LAS Srce Slovenije, LAS Spodnje Savinske doline, LAS »od Pohorja od Bohorja«, v cilju krepitve razvoja prednosti in priložnosti, vključil v projekt sodelovanja LAS »Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine«. Projekt sodelovanja LAS je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in podprt s strani občin: Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Mestne občine Nova Gorica, Renče-Vogrsko in Brda.


Kot je povedal direktor RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o. Nova Gorica, Črtomir Špacapan, je bila želja, da s projektom neizkoriščene potenciale izjemne biotske raznovrstnosti in tradicionalnih znanj zeliščarstva, spremeniti v razvojno priložnost in doseči podjetniški preboj. Skozi zeliščarsko tradicijo in znanje je bil trgu ponujen inovativen, zeliščarski in integralen turistični produkt, ki ozavešča prebivalstvo in obiskovalce o pomenu odgovornega upravljanja z naravo in kulturno dediščino. Za namene promocije, povezovanja in sodelovanja zeliščarjev iz našega lokalnega okolja z ostalimi v Sloveniji, je bila v okviru spletne strani https://www.herbalslovenia.si vzpostavljena mreža zeliščarjev, ki sicer nimajo krovne institucije. Inovativno komunikacijsko orodje (e-herbarij) na spletni strani omogoča novice o izbranih zeliščih, ponudnikih, dogodkih in izobraževanjih. Med samim izvajanjem projekta, pa se je porodila dodatna želja, da bi spletni e-herbarij nadgradili s spletno semensko banko, ampak to je že novo izziv in ideja za prihodnost.


Kot dober in zanimiv promocijski material se je zagotovo izkazal video posnetek, kjer je prikazana vzgoja in predelava zelišč kot tudi lepa poslovna priložnost iz zeliščarstva na našem območju LAS-a. Pri izvajanju strokovnih konkretnih aktivnosti smo iz našega okolja vključili dve strokovni instituciji : TŠC Biotehniško šolo Šempeter pri Gorici in Zavod GOST na Planoti z Zeliščnim centrom iz Grgarskih Raven. Tako so v Zeliščnem centru potekala različna strokovna tematska izobraževanja in delavnice na temo spoznanja zdravih zelišč, oblikovanja in trženja produktnih izdelkov, na TŠC Biotehniški šoli Šempeter pri Gorici pa delavnice in izobraževanja za dijake o vzgoji in predelave zelišč. Dijaki so skupaj z mentorji vzpostavili semensko banko zelišč in nekaterih avtohtonih, tradicionalnih sort nekaterih poljščin, saj so na šoli še posebej ponosni na shranjena semena stoletne čebule in ognjiča. V popoldanskem času so na šoli organizirali kulinarične delavnice, katerih so se z veseljem odzvale gospe, ki v svojih domovih rade pripravljajo dobrote iz zelišč.


Ob samem zaključku projekta smo večjo pozornost posvetili promociji zelišč in zeliščnih izdelkov, zato smo se odločili organizirati živahen in razgiban zaključni dogodek z zeliščno tržnico. Tako je v petek, 27. septembra 2019 dopoldan na Šempetrskem placu zadišalo po zeliščih. Na dogodku so obiskovalci in mimoidoči, lahko prisluhnili predstavitvam vseh vključenih v projekt LAS sodelovanja; udeleženim LAS-om iz ostalih območij, lokalnim strokovnim institucijam ter ponudnikom zeliščnih izdelkov. Dijaki TŠC Biotehniške šole Šempeter pri Gorici so predstavljali vzgojo zeliščnih sadik in nova pridobljena znanja pri zasnovi / načrtovanju zeliščnega vrta, kombinacije zelišč in dišavnic pri zasaditvah. Predstavljena je bila nova semenska banka zelišč in nekaterih avtohtonih, tradicionalnih sort poljščin in zelišč. Da je med mladimi vzklila nova ljubezen do dela na vrtu in zelišč, se hitro začuti, ko smo prisluhnili dijakinji »…mi smo delali na osnovi pegastega badlja iz katerega smo naredili olje in cvetlični med, ustvarili pa smo tudi balzam za ustnice iz timijana. Bilo je zelo lepo in zanimivo, predvsem iz vidika odkrivanja znanj, ki so jih poznale že naše none. Takrat so ljudje več svojega časa prebivali v stiku z zemljo, pa tudi jo gojili, negovali in seveda tako tudi počeli z vsemi kulturami in zelišči, ki so jih pridelali doma. Zelo dobro so poznali pomen ohranjanja semen, ki so jih lahko naslednjo leto spet zasadili.«


Tudi na Grgarskih Ravnah je bilo precej živahno, saj so predstavniki iz Zavoda GOST na Planoti skupaj z novogoriškim Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica vključevali vse zainteresirane iz ranljive skupine (ženske, osebe s posebnimi potrebami, slepe in slabovidne), in jim z veseljem praktično predstavil pripravo zeliščnih žlikrofov, ki smo jih lahko okusili na zaključnem dogodku.


Ker smo želeli, da z zelišči in njihovim pomenom seznanimo mlade in nanje prenesemo del znanja zeliščarske tradicije, smo povabili da se nam na placu pridružijo otroci in osnovnošolci iz Osnovne šole Ivana Roba.  Mladi so bili navdušeni nad dogajanjem, saj so poleg okušanja tradicionalnih zeliščnih dobrot in zvedavega ogleda zelišč in zeliščnih izdelkov na tržnici, tudi barvali pobarvanke različnih zelišč in z veseljem prisluhnili zeliščni modrosti.


Celotno dogajanje smo zaključili z razglasitvijo najbolj izvirnega turističnega spominka iz našega območja »Liker iz vrtnic«, katerega je Fundacija BiT Planota v okviru »Javnega natečaja za izbor izvirnih zeliščnih daril oz. spominkov na območju LAS V objemu sonca«, ocenila za najboljšega.


IMG 20190927 103243
Vir: Arhiv RRA / Zaključni dogodek 27.9.2019 in zeliščna tržnica

IMG 20190927 101131

Vir: Arhiv RRA / Zaključni dogodek 27.9.2019 in zeliščna tržnica

Brez naslova
Vir: Arhiv Zavoda GOST na Planoti / Izobraževanja / delavnice 

izbran izdelek
Vir: Arhiv Fundacija BiT Planota / Liker iz vrtnic

Nazaj na arhiv