print

FIRST EUROPEAN SPORT PARTY - dogodek ob Evropskem tednu športa

FIRST EUROPEAN SPORT PARTY


V okviru projekta "FIRST EUROPEAN SPORT PARTY" so se tekom Evropskega tedna športa med 17. in 24.4.2018 uporabniki in zaposleni VDC Nova Gorica udeležili dogodka v Španiji. 


FESG9      FESG8
(Urška Golmajer, Danijel Kompare, Uroš Kosovel, Ivo Lopez Volk in Maša Lancner) 


Dogajanje se je začelo s sprejemom za udeležnce, ko sta jih g. Javier Fernández in Rubén Martínez pospremila do Moline de Segura, kjer se je odvijalo celotno dogajanje. Prireditev se je pričela s slavnostno otvoritvijo in predstavitvijo v MUDEM – Museo de Enclave Muralla v Molini de Segura. Prvi del je bil namenjen govorom predsednice Afesma, županje in ostalih gostov. Po odmoru je sledila okrogla miza, kjer so se z odličnimi in domiselnimi predstavitvami predstavili posamezni partnerji - Asociación Afesmo (Španija), Fundación Intras (Španija), Asociacija »Olimpikas« (Litva), Anarp (Portugalska), EKP&PYS (Grčija) in RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o. Nova Gorica/ Varstveno delovni center Nova Gorica. Popoldne je bil prosti čas namenjen ogledu mesta.  

V četrtek so si udeleženci ogledali prostore centra Afesmo, predstavili so jim njihove učilnice, glasbeno sobo, vrt... Uslužbenci centra Afesmo so zanje pripravili tudi nastop. Kasneje so se udeleženci razdelili v skupine in se med seboj pomerili v košarki in nogometu - v stilu tedna športa. Tudi preostali dnevi obiska v Španiji so bili namenjeni obeleženi dejavnosti - igranju badmintona in namiznega tenisa ali tenisa in padla. Udeleženci so izvedli tudi aerobiko v vodi. 


FESG5      FESG6

Prvi evropski športni teden je dosegel svoj višek v soboto s tekmovanji v športnem centru Serrerías (Molina de Segura). Tekmovanja so bila razdeljena v kategorijo nogomet, košarka in padel. Tisti, ki se niso odločili za tekmovanje iz teh treh kategorij, so lahko sodelovali v badmintonu, ping-pongu, tenisu, plesu ali vodni aerobiki. Dogajanje v športnem centru Serrerías se je zaključilo s podelitvijo priznanj zmagovalcem posameznih kategorij ter udeležencem iz Grčije, Portugalske, Litve, Španije in Slovenije. 
Po končani športni prireditvi je sledilo kosilo za vse udeležence – velika paella.

FESG7      FESG3


Preostali čas so udeleženci izkoristili za izlet v Cartegeno, kjer so si ogledali muzej prve podmornice, glavne ulice in amfiteatra. Najpogumnejši so popoldne izkoristili za plavanje v morju.          
     

    FESG1

O PROJEKTU...


Projekt FIRST EUROPEAN SPORT PARTY (Program Erasmus +) vključuje mlade in ranljive skupine, ki jih naslavljajo partnerji projekta iz Slovenije in Španije. 

Projekt je nastal zaradi želje po večkulturnem spoznavanju ljudi s posebnimi potrebami (varovanci) in njihovimi skrbniki. V okviru projekta partnerji različnih držav skupaj premagujejo ovire in iščejo nove načine komuniciranja s svojimi varovanci.

Cilji projekta so: spodbujati normalizacijo in enakopravno udeležbo vseh udeležencev na Prvih Evropskih igrah v Španiji; prispevati k spodbujanju večjega gibanja ne le prek športnih aktivnosti vseh udeležencev, temveč tudi z vsemi zahtevanimi fazami za oblikovanje in izvedbo mednarodnega športnega srečanja; povezovanje med fizičnimi dejavnostmi in športom, v fazah okrevanja oseb s težavami v duševnem zdravju; spodbujanje in podpiranje medkulturnih, družbenih, medosebnih odnosov s športom in telesno dejavnostjo; izmenjava dobrih praks in pozitivnih izkušenj med različnimi športnimi združenji, ki delajo z ljudmi s težavami v duševnem zdravju.

Projekt je sofinanciran iz EU sredstev programa Erasmus+ ter finančno podprt s strani Občina Kanal ob Soči.
Nazaj na arhiv